Kútfúrás Pécsen

Szabályváltozások a gyakorlat tükrében!

A vízkészletvédelmi országtérkép szerint szűkebb hazám, Pécs védett területein létesítendő kutak engedélyezéséért a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságához kell fordulni. Ha a létesítendő kút háztartási célt szolgál, valamint az éves kivétel nem haladja meg az 500 köbmétert, és a leendő kút talpmélysége nem több mint 50 méter, illetve nem lépi át az első vízzáró réteget, akkor egy egyszerű bejelentéssel fúrhatunk kutat Pécsen, akár a Mecsek lankás lejtőin is.

Azért ez így egyszerre nem kevés információ annak aki ehhez nem szokott.

Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz nem csak Baranya városai, de Tolna és Somogy megye is tartozik. Pécs, Komló, Szigetvár, Sellye, Sásd, Siklós, Szentlőrinc, Siklós a legnagyobb baranyai városok, Kaposvár, Siófok, Marcali, Barcs, Nagyatád, Balatonboglár a legnagyobb Somogy megyei városok, Szekszárd, Paks, Dombóvár, Bonyhád a legnagyobb tolna megyei városok.

Ide kell fordulnia annak, aki például Kaposváron, SzekszárdonDombóváron vagy Sásdon, Szigetváron, Komlón, vagy a három megyében bárhol fúratna kutat és a terület vízkészletvédelmi szempontból védett helyen található.

Ide tartozik Pécs jelentős része is Pellérddel együtt.

Hogy a helyzet azért ne legyen ennyire egyértelmű, természetesen vannak kivételek amik nem tartoznak a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz.

Ezek a kivételek megyénkként a következők.:

Baranya vármegye - kivéve a Duna-parti településeknek a Duna folyam (középvízi) medrébe nyúló, tartozó közigazgatási területe, Homorúd, valamint Ófalu közigazgatási területét, továbbá Hidas közigazgatási területének a Völgységi patak bal partjára eső részét, valamint Mohács közigazgatási területének a Duna bal partjára eső részét.

Somogy vármegye - kivéve Balatonszentgyörgy, Balatonszabadi, Balatonvilágos, Csákány, Főnyed, Hollád, Iharosberény, Inke, Kánya, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemesvid, Őrtilos, Pogányszentpéter, Sávoly, Siófok (Balatonkiliti), Siójut, Somogysámson, Somogysimonyi, Somogyzsitfa, Szegerdő, Szőkedencs, Tapsony, Tengőd, Tikos, Varászló, Vése, Vörs közigazgatási területét, továbbá Marcali közigazgatási területének a Zala folyó vízgyűjtőjére eső részét Horvátkút lakott hellyel, a Balaton parti településeknek a tó medrébe (jogi partvonalával határolt területébe) nyúló, tartozó közigazgatási része.

Tolna vármegyéből Attala, Csikóstőttős, Jágónak, Kapospula, Kaposszekcső, Lápafő, Nak, Várong, Váralja, továbbá Kismányok és Nagymányok közigazgatási területének a Völgységi patak jobb partjára eső része.

Én azért el tudnék képzelni ennél sokkal egyszerűbb, és praktikusabb rendszert is.

De nézzük az életet pozitívan. A tavalyi jogszabályváltozás után végre ma, 2024 február 27.-én azt az infót kaptam a Katasztrófa Védelmi Hatóságtól, hogy rövidesen be tudom jelenteni a fúrásra várásra váró kútjaimat és nem kényszerülök nem hivatalosan megfúrni őket.

Sokkal jobb ez a leendő tulajdonosoknak és nekem is.

Kútfúrás Pécs

Ha valaki Önök közül kutat fúratna Pécsen, vagy az említett három megyében bárhol, és mégsem egyértelmű számára a helyzet, keressen nyugodtan, megpróbálok segíteni.

A vízkészletvédelmi térképet az alábbi linken éri el:

https://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/

Ha mégis a katasztrófa védelemhez fordulna, azt itt teheti meg.:

https://baranya.katasztrofavedelem.hu/16182/altalanos-informaciok-elerhetosegek

Üdvözlettel: Antal István
e-mail: info[at]megbizhatokutfuro[dot]hu
web.:   www.megbizhatokutfuro.hu
tel.:   70/3672188
https://www.youtube.com/@Megbizhatokutfuro-gy4mc