Ha kútfúrás Pécs, Akkor Kútfúrás Mecsek!

Kedves olvasóm,

ha Ön is olyan szerencsés, hogy ezen a gyönyörű helyen él, dolgozik amit ma Mecseknek hívunk és esetleg kútfúrásban gondolkodik, vagy csak kíváncsi az élőhelyének kialakulására, mindenképp ajánlom ezt a cikket Önnek.

Kútfúróként én már egy ideje tudom, hogy aki itt szeretne kutat fúrni, az rendesen kösse fel a gatyáját. Ez itt igen kemény dió. Egymástól kisebb távolságban készülő kutak esetében is igen komoly különbségeket tapasztalhatunk a rétegek harántolása (átfúrása) közben. De miért is ilyen nehéz ez itt?

Cikkemet azzal szerettem volna kezdeni, hogy pár mondatban leírom, mi is a Mecsek, hogyan alakult ki és mitől lett ilyen, amit mai formájában láthatunk. „Rendes” íróként a munkát anyag gyűjtéssel kezdtem.  Eközben rá kellett jönnöm, hogy a témában már sokan sok kötetnyi cikket írtak (nálam sokkal okosabbak), amiből röviden összeollózni egy értelmes cikket nem lehet, legalábbis nekem nem megy.

De szerencsére csak nekem nem megy!

Nem így van ezzel Bujtor László docens, és a Pécsi Tudományegyetem, akik a Mecsek hegységről készítettek három negyedórás részből álló lenyűgöző videó sorozatot.

A videó itt érhető el.

Mindenkinek ajánlom, aki itt él, fái közt sétál, kirándul vagy gombászik, vagy forrásaiból enyhíti szomját.

Ahogy ezt végignéztem, már nem is akarok a kútfúrásról írni és képeket feltenni. Ez a videó annyira érdekes, hogy a kútfúrásos képeket és cikket legközelebbre hagyom.

Antal István